КОТЕШКИ НОКЪТ – ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАСТЕНИЕТО КОТЕШКИ НОКЪТ?


Котешкият нокът е многогодишна лиана, която може да достигне около 30 метра височина. Среща се в джунглите на Южна и Средна Америка. От растението се използват корените, листата и кората. Най-използвани обаче са вътрешните части на кората. Има два вида котешки нокът: Uncaria guianensis и Uncaria tomentosa.


Подробно изследвания вид е Uncaria tomentosa, което има изключително полезно действие върху организма. Още от преди хиляди години тази билка се е употребявала от индианските племена, както и от племето Ашининка. Те са използвали котешкия кокът при артрит, възпаления на пикочните пътища, при астма, за прочистване на бъбреците, болки в костите и други.

През 1970 год. ученият Клаус Киплингер започва много обстойно да изучава полезните свойства на билката. Той открива, че в котешкия нокът се съдържат специфични оксиндол-алкалоиди, които действат имуностимулиращо на организма. След 1990 год. вече са направени и други изследвания, които потвърждават имуностимулиращото и свойство. В състава на Котешкия нокът се съдържат много алкалоиди, като индолови - хирзутеин, хирзутин, оксиндолови – тетрацикличн и пентациклични. Котешкият нокът съдържа още флавоноиди, органични киселини, тритерпенови съединения и дъбилни вещества.

Осиндоловите и индоловите имат способността да подсилват имунната защита, като най-вече подпомагат механизмите, които отговарят за противотуморната и противовирусната защита на тялото. Освен това действат благоприятно и върху нервната система.

КАКВО ДЕЙСТВИЕ ПРИТЕЖАВА ВЪРХУ ОРГАНИЗМА?



Котешкият нокът има както пряко, така и косвено действие върху различни клетки от тялото. Изключително мощен имуностимулатор. Може да се използва за профилактика на някои онкологични заболявания. Билка притежава още и спазматични, антисептични и противовъзпалителни свойства. Действа много добре върху храносмилането, помага при язва, може да се използва при болести на дебелото черво.

Има още детоксикиращо и диуретично действие върху организма. Алкалоидите, които се съдържат в котешкия нокът могат да потиснат делението на левкозните клетки в тялото. Използва се при стомашно – чревни заболявания, проблеми с дихателните пътища, възпаления на половата система, както и при нарушения на месечния цикъл. Котешкият нокът е билка, която помага при артрит, простатит. Има способността да подсили организма и да го защити от инфекциозни заболявания. Има и някои предположения, че може да подобри оплодителните способности при мъжете.

Ползите не спират до тук. Котешкият нокът може да елиминира паразитите, които живеят в храносмилателната система. Може да повиши антираковите способности, укрепва организма и го прави устойчив на вирусни инфекции. Действа благоприятно върху сърдечната система, като забавя силата на сърдечния ритъм. Хора, които са застрашени от инфаркт могат да приемат тази билка, тъй като благоприятства върху кръвното налягане. Котешкият нокът може да облекчи симптомите на диария, помага при главоболие и синузит.

0 коментара:

Публикуване на коментар