10 болести, които са в състояние да убият човека за 24 часа

Съществуват болести, които са толкова опасни, че могат да унищожат за кратко време огромни популации от хора. Идеален пример за това е чумата, която е опустошавала човешкият род преди стотици години.


Опасностите, които приписват на птичия и свински грип са повече сензационни, отколкото реални. За съжаление обаче,  все още има болести, които са толкова опасни, че в някои случаи могат да убият болния за по- малко от един ден след като се инфектира организма му.

Тропическа треска

Почти 40% от населението на света потенциално могат да бъдат заразени от тази болест. В рамките на 24 часа от инфекцията, засегнатото лице вдига изключително висока температура, получава силни мускулни болки и вътрешни кръвоизливи. Ако не се лекува правилно веднага, вирусът атакува тромбоцитите и систематично ги разрушава, от където пък се получават кръвоизливи на кръвоносните съдове. Все още няма ваксина за това заболяване. И тъй като това е болест, която се предава от комари, в момента най-добрата защита е с превантивна цел, като се третират  комарите в опасните райони.

Ебола

Това заболяване се характеризира с висока степен на смъртност, защото покосява над 70% от пациентите. Предава се чрез телесни течности. Изключително заразно заболяване за което понякога дори и един защитен костюм не е много ефективен. В продължение на няколко часа след заразяването, въпреки че инкубационният период може да продължи до две седмици, вирусът атакува белите кръвни клетки и предотвратява съсирването на кръвта, което се отразява на страдащите  под формата на вътрешни кръвоизливи и кървене през всички отвори на тялото, което в крайна сметка води до смърт. Ваксина все още не съществува.

Чума

През 14-ти век, това заболяване е опустошило Европа -  50 милиона души са починали от него, което е  почти половината от населението на континента. Но чумата въпреки напредналата медицина все още съществува на някои места, макар и не в такива големи мащаби. Приносителят на чумата е бактерията Yersinia Pestis. Повечето симптоми започват с подути и болезнени лимфни възли. Следва повръщане на кръв и некроза и загниване на болните крайници. Ако не се лекува, чумата води до фатален край  в 60% от случаите.

Ентеровируси тип 68

Този вирус атакува дихателната система и  моторните центрове, от което в резултат на тази атака се прекратява тяхната работа. В екстремни случаи - особено при малките деца - може да причини смърт за 24 часа след заразяването. Той се разпространява чрез телесни течности, особено слюнка. Все още не е открито лекарство за тази болест.

Холера

Тази ужасна болест се причинява от бактерията Vibrio cholerae. Симптомите включват дехидратация, мускулни спазми, повръщане и водниста диария. В екстремни случаи, заразените хора могат да загубят до един литър течност на час, което в крайна сметка води до органна недостатъчност. Тя се разпространява чрез заразена вода и храна и е ендемична в изостаналите части на Азия, Африка и Южна Америка. Годишен умират от нея 120,000 души.

MRSA

Метицилин-резистентен стафилокок е бактерия, устойчива на широк спектър от антибиотици. При тежки случаи унищожава кръвните клетки и белодробната тъкан за по-малко от един ден. Заболяването е характерно за развитите страни. Процъфтява в модерните болници, където  развива резистентност към антибиотици.

Мозъчен удар

Това е третата причина за смъртност в света, като класацията за първо място е на Хърватска. Представлява неврологично заболяване, причинено от мозъчни кръвоизливи, които водят до загубата на кислород и хранителни вещества в мозъка. Ако не се лекува в рамките на 3-6 часа, мозъчният удар причинява смърт или инвалидност. По време на атаката, на всяка минута умират 32,000 мозъчните клетки, което води до парализа на части от тялото.

Болест на Chagas

Тя се причинява от паразит Trypanosoma cruzi, който унищожава  сърдечния мускул. 50,000 души умират всяка година от сърдечна недостатъчност, причинена от този паразит, и дори не знаят, че са заразени. Заболяването се среща в Южна и Централна Америка, където само през 2013 г. е открит в почти осем милиона души.

Менингококова инфекция /Менингит/

Над един милион души всяка година да се заразят с бактерии Neisseria meningitidis, който навлиза в кръвообращението и атакува мозъчната мембрана. До 24 часа, след настъпване на заболяването, страдащите от тази инфекция чувстват силно нетърпимо главоболие, получават червени обриви и фотофобия. Патогенезата на менингита все още не е ясна, тъй като е установено, че бактерията я носят голям брой хора, без никакви последствия от това. От друга страна, в определена част от населението менингитът може да се окаже фатален в рамките на кратък период от време след избухването на инфекцията.

Некроза на свързващите мембрани

Тази болест се причинява от хемолитичен streprokok - това е бактерия, която напада меката тъкан и фасцията, тънката съединителна мембрана, околните мускули  и други органи. В екстремни случаи може да убие пациента за по-малко от един ден. Инфекцията обикновено се получава в болниците.  Гангрената е в следствие на този стрептокок и засяга пациенти с отворени рани. В заразената рана бактериите отделят токсин, който причинява увреждане на тъканите. Бързо се разширява, поради това, в повечето случаи, ампутация на заразените крайници единственият начин да се предотврати развитието на болестта.

0 коментара:

Публикуване на коментар