Антиоксидантите - природните протектори на тялото

Антиоксидантите - природните протектори на тялото 

Антиоксидантите са изключително важни за здравето на човека и поради това следва да бъдат въвеждани в организма често и колкото е възможно повече.
Те могат да попречат на окислителните увреждания в организма и  да забавят развитието на много болести.

Антиоксидантите разграждат свободните радикали и почистват вашето тялото.

Най-голям количество естествени антиоксиданти се намират в
храните, най- вече в пресните плодове и зеленчуци.

Част от клетките, с помощта на кислорода произвеждат свободни радикали, които увреждат здравите клетки.

Свободните радикали увреждат клетъчните мембрани, като причиняват редица здравословни проблеми и преждевременно стареене на организма.

Свободните радикали се образуват под влияние на различни фактори, но при всичките говорим за освобождаване на енергия, която води до увреждане на връзките в молекулата.



Ето защо, най-голям риск хора има при хора, които спортуват активно и при които освобождаването на енергия е в много по- висока степен.

Причинители на свободните радикали са смогът, токсините, пестицидите и вредните ултравиолетови лъчи.

За това е от голямо значение да се стараете да внасяте естествени антиоксиданти в организма ви чрез храните.

Антиоксидантите предотвратяват много заболявания

Антиоксидантите предотвратяват вредите, причинени от свободните радикали и действат превантивно, като предотвратяват преминаването на свободните радикали към клетките.

Досега голяма част от научните изследвания показват, че естествените антиоксиданти предотвратяват или могат да помогнат при:


  • сърдечно заболяване;
  • кръвоносните съдове;
  • диабет;
  • артрит;
  • болест на Алцхаймер;
  • лечение на рак

Антиоксидантите се намират в много храни, като част от тях са под формата на витамини, минерали и други хранителни вещества.

За да бъдат набавени необходимите количества важни антиоксиданти е нужно спазването на диета, обогатена с прием на пресни плодове и зеленчуци, и хранителни добавки под формата на антиоксиданти. По този начин организма ви може успешно да пребори свободните радикали.

Ако диетата ви е богата на антиоксиданти, тялото успешно ще се бори с много заболявания.

Естествените антиоксиданти включват:



Храните, особено богати на антиоксиданти

Арония

В последните няколко години, аронията е един от плодовете с голяма популярност.

Мнозина я наричат най-здравословната билка в света.
Във всички случаи, този храст и неговите плодове са най-богатият източник на антиоксиданти.

Известно е, че аронията се приема с цел очистване на организма от вредното въздействие на радиацията.

Нейните лечебни свойства са огромни.

Тя е богата на витамини и минерали, а освен това приемът й може да помогне за намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол. Тази билка действа превантивно срещу раковите заболявания, като убива раковите клетки.

Тя предпазва организма от вредното слънчево лъчение, а от там и от опасния меланом.

Боровинки


Боровинките са на второ място след арония по съдържание на антиоксиданти.

Въпреки че те са вкусни и ароматни горски плодове, богати на антиоксиданти, можете да ги намерите и под формата на култивирани растения.

Можете да ги консумирате самостоятелно, самостоятелно или като добавка под формата на закуска, салата или шейк.

Грах

Грахът също е храна, която съдържа голям брой антиоксиданти.

Консумира се под формата на  млади и сушени зърна, като разликата е, че сушеният грах се вари по- дълго и го има през цялата година. Освен това граховите зърна са богати  на протеин и са идеален заместител на месото.

Ако имате висока кръвна захар, консумирайте повече грах, защото той контролира захарта в организма до нормални граници.

Препоръчително е да се консумира най-малко три пъти седмично.

Мервена боровинка

Червената боровинка лекува всички болести, но е най-известна като съюзник, който успешно се правя с Ешерихия коли.

Противовъзпалителното й и антибактериално действие на сока от червена боровинка е известн, а освен това сокът от нея ще ви освежи и ще ви даде енергия поради богатото съдържание на витамин С.

Червената боровинка превантивно действие при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и предпазва организма от рак.

За лечебните й свойства са отговорни биофлавоноидите в нея.

Слива


Сливата е известен плод, който обикновено приемате под формата на конфитюра и сладкото на баба.

Но сливата не е само това.

Тя е богата на антиоксиданти, които помагат при болести на сърцето, за повишаване на концентрацията, за укрепване на имунната система, регулиране на  холестерола, а също са отговорни за здравословното храносмилане.

Съдържа голямо количество витамин С.

По- важните храни, богати на антиоксиданти:


  • зехтин;
  • черно грозде;
  • спанак;
  • броколи;
  • диня;
  • джинджифил;
  • слънчоглед;
  • бадеми;
  • лешник;
  • орехи;
  • морков.

Колкото повече консумирате от тези храни, толкова повече ще се чувствате по- здрави, като укрепите имунната си система и ще я предпазите от увреждания.

В допълнение, антиоксидантите ще ви помогнат да бъдете слаби, а вашата кожа- стегната и млада.

0 коментара:

Публикуване на коментар