Антиоксидантите - природните протектори на тялото
Антиоксидантите са изключително важни за здравето на човека и поради това следва да бъдат въвеждани в организма често и колкото е възможно повече.Те могат да попречат на окислителните увреждания в организма и да забавят развитието на много болести.
Антиоксидантите разграждат свободните радикали и почистват вашето тялото.
Най-голям количество естествени антиоксиданти се намират в
храните, най- вече в пресните плодове и зеленчуци.
Част от клетките, с помощта на кислорода произвеждат свободни радикали, които увреждат здравите клетки.
Свободните радикали увреждат клетъчните мембрани, като причиняват редица здравословни проблеми и преждевременно стареене на организма.
Свободните радикали се образуват под влияние на различни фактори, но при всичките говорим за освобождаване на енергия, която води до увреждане на връзките в молекулата.
Ето защо, най-голям риск хора има при хора, които спортуват активно и при които освобождаването на енергия е в много по- висока степен.
Причинители на свободните радикали са смогът, токсините, пестицидите и вредните ултравиолетови лъчи.
За това е от голямо значение да се стараете да внасяте естествени антиоксиданти в организма ви чрез храните.
Антиоксидантите предотвратяват много заболявания
Антиоксидантите предотвратяват вредите, причинени от свободните радикали и действат превантивно, като предотвратяват преминаването на свободните радикали към клетките.Досега голяма част от научните изследвания показват, че естествените антиоксиданти предотвратяват или могат да помогнат при:
- сърдечно заболяване;
- кръвоносните съдове;
- диабет;
- артрит;
- болест на Алцхаймер;
- лечение на рак
Антиоксидантите се намират в много храни, като част от тях са под формата на витамини, минерали и други хранителни вещества.
За да бъдат набавени необходимите количества важни антиоксиданти е нужно спазването на диета, обогатена с прием на пресни плодове и зеленчуци, и хранителни добавки под формата на антиоксиданти. По този начин организма ви може успешно да пребори свободните радикали.
Ако диетата ви е богата на антиоксиданти, тялото успешно ще се бори с много заболявания.
Естествените антиоксиданти включват:
- витамини A, E и C;
- минералите цинк и селен;
- коензим Q10;
- алфа- липоева киселина;
- гинко билоба;
- полифеноли;
- L-цистеин;
- L-карнитин;
- каротеноиди (ликопен, бета-каротин, астаксантин, лутеин);
- глутатион;
- силимарин;
- пикногенол;
- мелатонин.
Храните, особено богати на антиоксиданти
Арония
В последните няколко години, аронията е един от плодовете с голяма популярност.Мнозина я наричат най-здравословната билка в света.
Във всички случаи, този храст и неговите плодове са най-богатият източник на антиоксиданти.
Известно е, че аронията се приема с цел очистване на организма от вредното въздействие на радиацията.
Нейните лечебни свойства са огромни.
Тя е богата на витамини и минерали, а освен това приемът й може да помогне за намаляване на кръвното налягане, кръвната захар и лошия холестерол. Тази билка действа превантивно срещу раковите заболявания, като убива раковите клетки.
Тя предпазва организма от вредното слънчево лъчение, а от там и от опасния меланом.
Боровинки
Боровинките са на второ място след арония по съдържание на антиоксиданти.
Въпреки че те са вкусни и ароматни горски плодове, богати на антиоксиданти, можете да ги намерите и под формата на култивирани растения.
Можете да ги консумирате самостоятелно, самостоятелно или като добавка под формата на закуска, салата или шейк.
Грах
Грахът също е храна, която съдържа голям брой антиоксиданти.
Консумира се под формата на млади и сушени зърна, като разликата е, че сушеният грах се вари по- дълго и го има през цялата година. Освен това граховите зърна са богати на протеин и са идеален заместител на месото.
Ако имате висока кръвна захар, консумирайте повече грах, защото той контролира захарта в организма до нормални граници.
Препоръчително е да се консумира най-малко три пъти седмично.
Мервена боровинка
Червената боровинка лекува всички болести, но е най-известна като съюзник, който успешно се правя с Ешерихия коли.Противовъзпалителното й и антибактериално действие на сока от червена боровинка е известн, а освен това сокът от нея ще ви освежи и ще ви даде енергия поради богатото съдържание на витамин С.
Червената боровинка превантивно действие при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и предпазва организма от рак.
За лечебните й свойства са отговорни биофлавоноидите в нея.
Слива
Сливата е известен плод, който обикновено приемате под формата на конфитюра и сладкото на баба.
Но сливата не е само това.
Тя е богата на антиоксиданти, които помагат при болести на сърцето, за повишаване на концентрацията, за укрепване на имунната система, регулиране на холестерола, а също са отговорни за здравословното храносмилане.
Съдържа голямо количество витамин С.
По- важните храни, богати на антиоксиданти:
- зехтин;
- черно грозде;
- спанак;
- броколи;
- диня;
- джинджифил;
- слънчоглед;
- бадеми;
- лешник;
- орехи;
- морков.
Колкото повече консумирате от тези храни, толкова повече ще се чувствате по- здрави, като укрепите имунната си система и ще я предпазите от увреждания.
В допълнение, антиоксидантите ще ви помогнат да бъдете слаби, а вашата кожа- стегната и млада.
0 коментара:
Публикуване на коментар