Червеното цвекло е зеленчук, който не всички обичаме да ядем, но всъщност е много полезен.
Още от древност цвеклото е използвано за намаляване на висока температура, а китайците го прилагали за пречистване на кръвта и укрепване на сърцето. В Древен Рим пък е имало поверие, че ако мъж и жена ядат от зеленчука, ще се влюбят.
И все пак да погледнем какво съдържа:
магнезий, йод, цинк, натрий, калций, сапонини, бетаин, флавоноиди, фосфор, флуор, витамин А, В1, В6, С, U и органичните лимонена, оксалова и ябълчна киселини, протеини, каротин и пектин.
Ползите от употребата на червено цвекло:
- Цвеклото подобрява бъбречната и чернодробната дейност.
- Със съдържанието си на витамин U употребата на зеленчука помага при лечение на стомашни язви и заболявания на щитовидната жлеза вследствие недостиг на йод.
- Холинът в цвеклото действа детоксикиращо.
- Нормализира ниско кръвно налягане и намалява високото.
- Благодарение на амиокиселината бетаин цвеклото е много полезно при профилактика на ракови заболявания.
- При анемия благодарение на съдържанието си на желязо цвеклото активира дейността на червените кръвни телца в доставянето на кислород.
- Успокоява стомашни язви.
- Хроничен запек.
- Разширени вени.
- Хемороиди.
- При главоболие и лумбални болки.
- Препоръчва се при бременност.
- Може да се използва като основна съставка при различни диети и хранителни режими.
Източник: http://www.pharmacy-bg.com/
0 коментара:
Публикуване на коментар