Какво не знаем за червеното цвекло



Червеното цвекло е зеленчук, който не всички обичаме да ядем, но всъщност е много полезен.

Още от древност цвеклото е използвано за намаляване на висока температура, а китайците го прилагали за пречистване на кръвта и укрепване на сърцето. В Древен Рим пък е имало поверие, че ако мъж и жена ядат от зеленчука, ще се влюбят.

И все пак да погледнем какво съдържа:
магнезий, йод, цинк, натрий, калций, сапонини, бетаин, флавоноиди, фосфор, флуор, витамин А, В1, В6, С, U и органичните лимонена, оксалова и ябълчна киселини, протеини, каротин и пектин.

Ползите от употребата на червено цвекло:

  • Цвеклото подобрява бъбречната и чернодробната дейност. 
  • Със съдържанието си на витамин U употребата на зеленчука помага при лечение на стомашни язви и заболявания на щитовидната жлеза вследствие недостиг на йод.
  • Холинът в цвеклото действа детоксикиращо.
  • Нормализира ниско кръвно налягане и намалява високото.
  • Благодарение на амиокиселината бетаин цвеклото е много полезно при профилактика на ракови заболявания.
  • При анемия благодарение на съдържанието си на желязо цвеклото активира дейността на червените кръвни телца в доставянето на кислород.
  • Успокоява стомашни язви.
  • Хроничен запек.
  • Разширени вени.
  • Хемороиди.
  • При главоболие и лумбални болки.
  • Препоръчва се при бременност.
  • Може да се използва като основна съставка при различни диети и хранителни режими.
Източник: http://www.pharmacy-bg.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар