Магарешки бодил – Природната броня на черния дроб


Един от поводите за искрена гордост с красивата и изобилна в многообразието си българска природа е изключително полезният за нашето здраве представител на флората у нас, а именно –магарешкият бодил. Латинското наименование на това растение е Silybum marianum Asteraceae, но би могло да бъде назован още като млечен бодил, бял трън или средиземноморски бодил. Магарешкият бодил е виден представител на семейство Сложноцветни, а за желаещите да го срещнат в естествената му природна среда, е необходимо да знаят, че времето за цъфтеж на това растение заема периода от юни до септември.

За да си обясним пълноценно значимостта от приложението на магарешкия бодил в грижите за нашето здраве е важно да бъдем запознати с неговия състав. Истински природен източник на ненаситени мастни и есенциални киселини, флавоноиди и полиацетинили, са семената на магарешкия бодил. Общото наименование на този природен антиоксидантен комплекс, синтезиран в семената на причудливото растение, е силимарин. Екстрактът от тази водонеразтворима съставка проявява най-ефективно своето действие чрез т.нар. силибинин – най-високо активният биологичен компонент на силимарина. 

Ключови съставки, налични в съдържанието на семената на магарешкия бодил, са и скорбялата и протеинът. Около половината от съдържащите се в семената на растението мастни киселини са под формата на линоленова и олеична киселина. Изявеното антиоксидантно действие на това растение се дължи на съдържащите се в него флавоноиди, чието наличие варира между 3 – 5%. Именно на антиоксидантното му свойство се дължи широкият интерес от страна на любителите на природосъобразния начин на живот, както и добрата зареденост със съдържащи екстракт от него продукти в специализираните магазини за поддържане на цялостна здравословна грижа. Екстрактът от магарешки бодил, съдържащ се във визираните хранителни добавки, е под формата на суха смес, извлечена директно от семената на растението, и се отличава с наличието на стандартизиран комплекс от активни флавоноиди. Особено положителен за здравето ефект оказва приемът на продукти, съчетаващи в съдържанието си екстракт от магарешки бодил с други билки и витаминни комплекси. Тяхното приложение е насочено към постигане на цялостно прочистване и детоксикиране на организма. 

Силимаринът активира своето действие върху организма по особено интересен и в същото време несложен начин. Негова е заслугата за правилното реформиране структурата на мембраната на чернодробните клетки и осъществяването на регенерацията на увредени клетки. Силимаринът активно съдейства и за нормалното протичане на клетъчното делене, като в същото време успешно асимилира свободните радикали и неутрализира наличните в органа токсини. Този механизъм на действие превръща силимарина в едно от най-мощните и предпочитани средства за адекватна профилактика и пълноценно лечение на чернодробни възпаления. Неслучайно силимаринът се възприема като естествен антиоксидантен компонент, оказващ своето въздействие директно върху чернодробните клетки и ефективно осигуряващ им защита от евентуални поражения върху тяхната цялост и нормално функциониране. Резултатите от проведени в тази област изследвания установяват ефикасното приложение на магарешкия бодил и в случаи на различни хепатитни заболявания.
Независимо дали сте представител на активно спортуващите ентусиасти или страдащ от агресивно хронично заболяване или чернодробно възпаление, то приемът на продукти, базирани на екстракт от магарешки бодил, е Вашият надежден помощник в облекчението на индивидуалните Ви оплаквания!

• Успешно неутрализира вредното влияние на свободните радикали и блокира действието на токсините в областта на черния дроб
• Съдейства за ефективното лечение на чернодробни възпаления и оплаквания, свързани с различни видове хепатит
• Осигурява ефективна детоксикация и изхвърляне на отпадъчните продукти от организма
• Растението притежава високи нива на антимикробно действие

Източник: natrol.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар