Индрише



Индришето е познато още под наименованията слез и стамболски здравец. То е вечно зелен полухраст. Листата му са остро насечени, а цветовете му са дребни и розови на цвят. Отглежда се в домашни условия и в миналото е могъл да бъде открит почти във всеки дом. Растението е с приятен аромат и е предпочитана подправка за сладка и компоти. В някои случаи неговият сок е достоен заместител на ванилията в сладкишите. В надземната част на растението се съдържат големи количества полифеноли, етерично масло, витамин С и предшественик на витамин А.

Ароматът на индришето оказва благоприятно влияние на нервната система. Действа освежаващо, ободряващо, като снема умората и напрежението. В същото време то отделя вещества, които осъществяват естествена дезинфекция  в помещението, където то се отглежда. Тези вещества се наричат фитонциди и тяхното действие убива за сравнително кратко време вируси и микроби, попаднали във въздуха.

От дългогодишен опит са доказани лечебните свойства на индришето- листата, сока му и етеричното му масло. В съвременната физиотерапия те се използват за подобряване на храносмилането, за лечение на упорити диарии, като добро кръвоспиращо и укрепващо съдовете средство.Особено е ефикасно при маточни кръвотечения. В българската народна медицина индришето се препоръчва като лекарствено средство за лечение на диабет при възрастни хора, при сърдечни смущения, високо кръвно налягане, суха пристъпна кашлица при грип и ларингит у деца.

Сместа от 200 гр мед със сока на 3- 4 лимона, заедно с фино настърганите им кори,30 счукани бадема или ореха и 20 пресни, стрити на каша листа от индрише е отлично общоукрепващо средство след тежки заболявания и за преодоляване на умора. Приема се по 1 супена лъжица сутрин, 30 минути преди закуска.

При диабетици или хора с високо кръвно налягане се препоръчва консумирането на 2- 3 свежи листа от индрише или 6- 9 изсушени, 30 минути преди ядене.

При силна, суха кашлица се приготвя отвара от 2- 3 листа индрише, 2- 3 супени лъжици босилек, 2- 3 счукани с черупките ореха в 500 мл вода. Вари се в продължение на 5 минути. Отварата се изпива на три- четири приема, подсладена с небет- шекер или мед за един ден.

Външно листата на индришето се прилагат стрити листа под формата на лапи или сок от тях под формата на промивки. Помагат при кожни възпаления и трудно зарастващи гноящи рани. Това се дължина доброто местно противомикробно и противовъзпалително действие на индришето.

0 коментара:

Публикуване на коментар