Невен

Оранжевите му цветове красят саксиите по терасите и градините. Той е не само красива, но и изключително полезно растение.

Невенът лекува рани, контузии, гнойни възпаления, циреи, помага за предпазване от образуване на груби белези от нараняване, кожни обриви, възпаление на вените на краката, отоци от измръзване и други. Той е отлично терапевтично средство при ангини, стоматити и пиорея. Препарати от невен се прилагат с успех при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, чернодробни и жлъчни заболявания.

Цветовете на невена действат успокояващо на централната нервна система, понижават рефлекторната възбудимост и артериалното налягане, забавят сърдечната дейност и увеличават силата на съкращенията на сърцето. Благодарение на това те влияят благоприятно при лечение на сърдечни заболявания и хипертония в климактериума. Народната медицина ги препоръчва при главоболие, климактерични неврози, недостатъчна и болезнена менструация, рак на половите органи, болести на далака, възпаления на лимфните възли, кожна туберкулоза и кожен рак.

Рецепти:

Запарката се приготвя, като към 2 чаени чаши кипяща вода се прибавят 2 чаени лъжички от изсушените и ситно стрити цветове, оставят се да врат около 3 минути, след което се охлаждат при стайна температура около 1 час. Прецежда се и се пие 3- 4 пъти по една винена чаша. Действа добре срещу хронично възпаление на жлъчния мехур, жлъчните пътища и за регулиране на мензиса. Така получената запарка би могла да се използва и за гаргари, инхалации, промивки и компреси.


Настойките се получават, като се залеят ситно нарязаните свежи стъбла, листа и цветове със 70% спирт или силна ракия в съотношение 1:5. Съхранява се в добре затворен неметален съд на защитено от пряка слънчева светлина място. След две седмици може да се прецеди. Вътрешно се приемат по 30- 40 капки, 3- 4 пъти дневно за заболяване на жлъчката, като успокоително и др. За компреси и промивки се разтваря една чаена лъжичка настойка в 500 мл вода. За гаргари, инхалации, промивки на носа- 20 капки настойка се сместват със 100 мл охладена преварена вода. Този разтвор може да бъде използван за почистване на лицето при акне и компреси на очите при конюктивит.


Много добър ефект има при трудно зарастващи и гнойни рани прилагането на маз, получена от сместването на настойка от невен и чист зехтин в тегловно състояние 1:10.

Настойката, получена от свежите растения, може да бъде използвана целогодишно, ако се съхранява на тъмно и прохладно място в добре затворен неметален съд.

0 коментара:

Публикуване на коментар