Алое /Столетник/

Освен естетическа наслада алоето ни дарява с чудодеен лечебен сок. Лековитостта на този сок не е тайна за нашата народна медицина. Натрупаният вековен опит е доказал, че сокът от листата на столетника е подходящо средство за лечение на трудно зарастващи рани, абцеси, циреи, изгаряния, гнойни рани от залежаване и други. Той има мощен слабителен ефект при запек от разнообразен произход. В съвременната фитотерапия алоето се използва и за лечение на спазми на жлъчните пътища, камъни и възпаления на жлъчния мехур, тъй като подобрява оттичането на жлъчните сокове и има изразено противовъзпалително и противомикробно действие.

В домашни условия лесно можем да приготвим сок от алое. за целта се откъсват свежи листа /за предпочитане от по- долните/ от растение на възраст поне 3 години. Измиват се с кипяща вода, нарязват се на ситни късчета, изстискват се със сокоизстисквачка и се прецеждат през марля. Получената течност може да се пие в свеж вид 2- 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка в продължение на 3 седмици до 2 месеца.

С добър противотуморен, общоукрепващ и стимулиращ защитата на организма ефект е и сместа от 1 чаена чаша сок от алое, 1 чаена чаша чист пчелен мед и 2 чаени чаши домашно червено вино. Пие се по една супена лъжица сутрин на гладно.

Нерядко се препоръчва кипване на сока за 5- 10 минути, след което се отстранява от огъня и се смесва с 95% чист спирт в съотношение 4:1 /4 масти сок- 1 част чист спирт/. Сместа се съхранява в затворени съдове на сухо и проветриво място. Приема се 3 пъти на ден по една чаена лъжичка на гладно.

От сока на столетник могат да се правят мехлеми за лечение на рани и кожни инфекции.

При циреи и други кожни нагноявания може да се прикрепи с лейкопласт върху болното място късче от добре измит, надлъжно разрязан лист от алое.

Сместа от алоев сок и спирт е ефикасно средство против косопад, укрепва и стимулира растежа на косата. Прилага се като лосион след измиване и леко подсушаване на косата.

Лечебните свойства на столетника са много разнообразни, но трябва да знаем, че неправилното му използване може да има фатални последствия за тежко болни, стари изтощени хора и бременни. В тези случаи самолечението с алое трябва да се избягва.

Слабителният ефект на алоето е много силен, съпроводен с болки в корема, с обилно кръвонапълване на дебелото черво, матката и пикочно- половата система като цяло. Поради тази причина съществува опасност от кръвоизливи и изостряне на стари възпалителни заболявания в тези органи.У бременните е възможно предизвикването на аборт. Когато се прилага външно, като съставка на препарати с козметична и лечебна цел, алоето не крие рискове.

Източник: Д-р Надежда Пенева, Аптека в саксия

0 коментара:

Публикуване на коментар