Плодове и зеленчуци са богати на витамин С през пролетта

Надали има някой, който да не знае изключително важното значение на витамин С за организма. Наличието на Витамин С е необходимо за укрепване на имунната ни система, за нормалния растеж, за по- бързото възстановяване след боледуване и физическо натоварване.
Витамин С се набавя по нормален път чрез плодовете и зеленчуците и за щастие в тази насока има много богат избор. Такива храни могат и би трябвало да се консумират  ежедневно и то в голямо разнообразие.

Недостигът на витамин С в организма обикновено се получава през пролетта. За това, ако наблегнете на храните, изредени по- долу, вие няма да допуснете дефицит на този така важен витамин в организма си.

ЧЕРЕШИ

Черешите са един от плодовете, който е богат на витамин С.
С консумацията на череши, вие може да подобрите своя имунитет, да предотвартите възпаления и дори да подобрите съня си. Черешите се ядат в суров вид самостоятелно или като добавка към шейкове или сладолед. Освен това черешите са един от най- вкусните плодове, така че няма да загубите нищо, ако ги включвате в менюто си през сезона им.

КРАСТАВИЦИ

Добър източник на витамин С. Приемани в суров вид самостоятелно, като продукт в салати, или пък под формата на шейк, вие ще осигурите за организма си не само витамин С, но и известно количество калий. Приемът им може да помогне при възпаление на стомаха. Ето ви една добра идея: Поставяйте по няколко резенчета краставица в чашата вода, преди да я консумирате. Тези резенчета ще подобрят значително вкусовите качества на водата.

ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

Червените чушки също са добре познат зеленчук и вярвам, любима храна на мнозина. Имат ниско съдържание на захар в себе си. В червената чушка съдържанието на витамин С е повече отколкото е необходимата дневна доза за организма. В суров вид количествата витамин С се запазват най- добре. Въпреки това може да ги включвате към менюто в салати, супи и ястия.

ПОРТОКАЛИ

Вкусни и богати на витамин С плодове. Портокалите са може би най- известният източник на витамин С от храните. В тях също се съдържа калций, който е 60% от дневната доза, която е необходима на човешкия организъм. Консумирайте ги в суров вид като плод или като добавка в салати. Правете шейкове от тях. Избягвайте консумацията на натуралните портокалови сокове от търговската мрежа, защото там полезните съставки са в минимални или никакви количества. Освен това имат високо съдържание на захар.

МОРКОВИ





Един от отличните източници на бета- каротин, фибри, витамин С и магнезий са морковите. консумацията на моркови стимулира имунната система, поддържа здравето на очите и в същото време балансира нивата на глюкозата в кръвта. Включвайте ежедневно в менюто си този така полезен зеленчук в суров или варен вид.

ДОМАТИ

Доматът е зеленчук с високо съдържание на витамин С и ликопен, който е антиоксидант. При термична обработка на доматите, съдържанието на ликопенсе увеличава, а това на витамин С намалява. Консумирайте доматите сурови за най- добър прием на витамин С.

АНАНАС


Ананасът, много вкусен плод с изключително богато съдържание на витамин С. Освен витамин С, анансът има съдържание на ензими, подпомагащи храносмилането и предотвратяващи подуването на корема. Ананасът е с високо съдържание на захар и за това трябва да се избягва от диабетици.

МАРУЛЯ

Съдържанието на витамин С в марулята неколкократно надвишава прeпоръчителната дневна доза за организма. Освен витамин С, в марулята се съдържат още витамин К, витамин А и омега- 3 мастни киселини. Консумирайте сурова под формата на салата или добавка към сандвичи и шейкове.

РЯПА

Ряпата е типичен представител на зеленчуците през пролетта и също е богат източник на витамин С. Тя има ниско съдържание на въглехидрати.

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Всички горски плодове без изключение са богати на витамин С и имат ниско съдържание на захар, което прави консумацията им изключително полезна. Малини, капини, ягоди, боровинки, годжи бери, акай бери, маки бери и т.н. Естествени източници на витамин С и антиоксиданти. Всекиот тях съдържа полезни вещества, които влияят благотворно на сърцето, кръвната система, мозъчната кора, черния дроб и т.н.

Списъка с храни, богати на витамин С може да бъде удължен. Тук говорихме за зеленчуци и плодове, които се срещат по- често през пролетта. Това обаче не означава, че през останалите сезони няма такива.

0 коментара:

Публикуване на коментар