Как се прави сок от коприва в домашни условия?

Във фитотерапията сокът от коприва се използва за прочистване и повишаване на качеството на кръвта в организма. Копривата е отлична лековита билка и този сок все повече набира популярност не само с лечебна цел, но и с освежаващите си свойства, ако към него се добави лимон или друг цитрусов плод и лед.

Как да си приготвите в домашни условия напитки с коприва?

Тук ще ви предложим няколко изключителни рецепти за питиета, в които участва копривата, като основна съставка.
Резултат с изображение за коприва

Копривата като билка

Копривата е изключително много разпространена в нашите  ширини. Расте по влажни и богати на хранителни вещества почви. Нашият климат благоприятствува отлично за нейното разпространение. Не е претенциозна и се среща както в долините, така и в планинските райони.
Стъблото на копривата може да нарасне на височина до 1 метър, като листата й са с яйцевидна, назъбена форма и са разположени едно срещу друго около стеблото. На цвят са тъмно зелени и са покрити с власинки от двете страни. Стеблото е ръбесто, изключително здраво и както листата, е покрито с власинки. И стеблото и листата са богати на киселини (хистамин и мравчена киселина) от които произтича и усещането за жарене при допир с тях.
Копривата е многогодишно растение, което се развива на пролет та чак до есента.
За да се използват нейните лековити свойства, тя трябва да се бере докато не е достигнала височина повече от 20 см. За това е добре да се реже след като нарасне повече от необходимото.
Най- полезни в нея са младите листа и върховете й.
Латинското й наименование е Urtica Dioica.

Лечебни свойства на копривата

Всичките части от растението са ицключително лековити- листата, стеблото, корените и цветовете. Природният сок от копривата е най- доброто лекарство за прочистване и подсилване на кръвта.
Оказва положителен ефект върху панкреаса и помага за снижаване на кръвната захар. Копривата лекува и уринарни инфекции, както и спомага за добрата перисталтика на червата и целия храносмилателен тракт. За това се препоръчва приема й особено през пролетта.


В билковата медицина чаят от коприва дава отлични резултати при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, както при нарушения на съня, тумори в далака, при стомашни спазми, язва и белодробни заболявания. Чаят от коприва за да има максимален ефект трябва да се приема 28 дни, като при приготвянето му не трябва да го оставяте да заври, тъй като това ще унищожи най- ценните му съставки. Приемайте по една чаша всеки ден. Може да се пие превантивно и през цялата година.

Резултат с изображение за коприва билкаКопривата помага също и при бактериални и вирусни ивфекции. Ако страдате от анемия, имате недостиг на желязо в тялото си, както и апатия, това е растението, което ви трябва. Нейното високо съдържание на желязо ще спомогне в борбата с анемията, както ако тя е настъпила, така и при предприемане на мерки за нейното появяване.

Независимо дали приемате чай от коприва или сок от нея, знайте, че от тях ще пращите от здраве и енергия. 

При хиперплазия на простатата копривата  оказва повече от благотворно действие.

Доказано е, че лица, които консумират повече коприва и под всякаква форма имат много по- малко здравословни проблеми.

Домашни рецепти:

Нашата препоръка е  винаги да приготвяте тази смес удома, макар, че може да намерите подобна и в търговската мрежа. 

Напълно чист сок от коприва се получава от младите листа и стъбла на растението. Просто трябва да измерите с една водна чаша две чаши листа от коприва. Поставяте ги в  в блендер и ги смелете.. От четири пълни чаши листа, може да получите около половин чаша чист лекарствен сок. Както можете да видите, нищо сложно.

Рецепта 1: Рецепти за сок от коприва с лимон

sok od koprive i limuna
Тази рецепта, която ще ви представим, днес става все по-популярна. Тя представлява смес от сок от коприва и лимон или други цитрусови плодове.

Съставки:

  • 30 млади  върхове от коприва,
  • Два лимона,
  • Три портокала,
  • Лимонтозу (не е задължително) 1 чаена лъжичка
  • 800 грама захар,
  • 3 литра вода.

Измийте копривата и цитрусовите плодове. Нарежете плодовете на филийки, като премахнете кората им. Прибавете цялото количество вода и оставете сместа да престои един ден. След това, намачкайте добре сместа и домашният сок от коприва и лимон е готов за пиене.

Ако не ви харесва идеята, че сокът е с много захар, то можете да използвате като алтернатива мед. Това е малко по-скъп вариант, но със сигурност е по-здравословен. Ако използвате мед трябва да се съобразите с това, че той не може да се загрява, защото ще изгуби свойствата си. Препоръчваме сокът да се консумира веднага, въпреки че може да престои известно време.

Много от мненията за тази рецепта са противоречиви относно използването на количеството захар. За противниците на захарта, както казахме медът е добра алтернатива. Това количество захар е заради възможността да се съхранява по- дълго време.
Може да не се добавя изобщо захар и този вариант е много добър за страдащи от артрит и ревматизъм. Този сок ще въздейства благоприятно и при проблеми с кожата и косата, както и при кашлица с храчки.`

Рецепта 2: Сироп от коприва

Съставки:

  • 1 кг млади листа от коприва
  • Два и половина литра вода,
  • Захар 500 грама
  •  0,5 литра вода
Измийте  младите листа и ги накиснете във водата, като ги оставите да къкрят леко на загрят котлон около 60 минути. Щом забележите, че водата намалява, добавете ново количество. След един час добавете захарта, като я оставите да се разтопи. След това налейте в стерилизирани стъклени бутилки и ги затворете. Може да добавите и листа от касис в съотношение 1 към 1 с копривните.

Рецепта 3: Сок от коприва и мента 

Съставки:

  • Тридесет млади листа от коприва,
  • Тридесет листа от мента,
  • Литър вода,
  • Лимонена киселина - малка чаена лъжичка,
  • Килограм захар.

Оставете да заври един литър вода, отстранете от огъня и изчакайте, докато малко се охлади. Накиснете листата на ментата и копривата във водата. Оставете сместа да престои в продължение на цял ден (24 часа), като от време на време разбърквате.На следващия ден се добавя лимонена киселина и захарта и се разбърква докато напълно се разтопи. Готовият сок може да се консумира веднага, а може да се съхранява и в хладилника известно време.

Рецепта 4: Чай от коприва 

Резултат с изображение за коприва билкаЗа една чаша чай сложете една пълна чаена лъжичка от коприва (стъбла и листа). Попарете с вряла вода и сложете похлупак за следващите пет минути. След това прецедете чая и го консумирайте.

Рецепта 5: Тинктура от коприва 

В допълнение към ползите за здравето, които ни дават чаят и домашно приготвеният сок от коприва, не пропускайте и много лековитата тинктура. Ето как да се прави:

През пролетта или есента изкопайте корени от коприва. Почистете добре с четка без да ги миете. Нарежете ги на ситно и поставете в стъклен съд.Добавете 80% медицински спирт в количество, достатъчно да покрие корените. Поставете съда на топло място, но не на пряка слънчева светлина и оставете за 14 дни. От време на време трябва да разклащате съда.След 14 дни прецедете  съдържанието и преместете в нов стъклен съд за съхранение. Готовата тинктура се съхранява  на тъмно и хладно място. бутилка и отстраняване на тъмно и студено място.

Рецепта 6: Отвара за баня от коприва

Пълна чаша с коприва се поставя в по- голям съд и се залива с топла вода. Покрийте съда и го оставете за петнадесетина минути.Прецедете и изсипете в предварително приготвената вана с топла вода. Водата във ваната трябва да е приятно топла . Прекарайте двадесет минути във водата и не взимайте душ след това,  само леко се избършете с кърпа. След излизането от ваната трябва да сте в затоплена стая поне за един час.

Ежедневната комбинация от сок от коприва с лимон и отвара за баня е идеална комбинация за здрав и силен организъм.

0 коментара:

Публикуване на коментар